Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Tongerlo

Even de geschiedenis in duiken…
In 1914 bestonden er in Tongerlo twee muziekverenigingen: ‘Kunst en Endracht’ en ‘De Vrije Kunst’. Ondanks het feit dat iedereen iedereen kende in die tijd, was de verstandhouding tussen deze twee maatschappijen niet zo goed.
Tijdens Wereldoorog I werden alle muzikale activiteiten stilgelegd en de jaren gingen voorbij. Op het einde van de oorlog kwamen E.H. Hoste en Desiré Huysmans op het idee om de twee besturen bij elkaar te brengen en zo de twee maatschappijen met elkaar te verzoenen, waarin ze ook geslaagd zijn. Een week na de wapenstilstand werd er overgegaan tot de stichting van onze huidige vereniging onder de benaming ‘Harmonie Sint Cecilia’. Prelaat Lamy was erevoorzitter en Jozef Faes was voorzitter. Later werd de naam veranderd naar ‘Koninklijke Fanfare Sint Cecilia’. Sindsdien verrijkt de fanfare het culturele leven in Tongerlo. Het erevoorzitterschap werd achtereenvolgens waargenomen door de prelaten van de Norbertijnerabdij van Tongerlo. Tijdens al die jaren had onze vereniging ook enkele voorzitters. Het begon allemaal met Jozef Faes, maar ook notaris Moortgat, dokter Caers, Emiel Wijnants en Jan Caers waren voorzitter van onze maatschappij. Sinds 1995 bekleedt Chris Boogers deze functie.
Ook waren er tijdens al die jaren verschillende dirigenten die onze muzikanten begeleidden. Sinds enkele jaren neemt Ward Van Rompaey deze taak op zich en hij heeft ons zo al op voortreffelijke wijze door vele muziekconcerten en concours geloodst.

Wie zijn we?
Wij zouden graag ons huidige bestuur aan u voorstellen:
Chris Boogers (voorzitter), Wouter Goorts (secretaris), Alex Mertens (penningmeester), Gust Van den Eynde, Jozef Vankerckhoven, Maria Belmans, Caroline Colebunders, Griet Van Hove en Raf Vankerckhoven. Huidig erevoorzitter is Hoogeerwaarde Heer Prelaat Jeroen De Cuyper.
Onze vereniging bestaat uit een fanfare en een jeugdfanfare: ‘Het Tongels Jeugdensemble’. Beide komen ze wekelijks in actie. Zoals eerder vermeld, staat de fanfare onder deskundige leiding van de jonge en dynamische Ward Van Rompaey. Op donderdagavond wordt er gerepeteerd van 20u.00 tot 22u.00 in parochiezaal ‘Tongelhof’ in Tongerlo. Onze jeugdfanfare treedt aan op zaterdag van 16u.00 tot 17u.00 onder leiding van de enthousiaste dirigente Ruth Vandecruys.
Momenteel telt onze fanfare een dertigtal muzikanten uit Tongerlo en omstreken, waaronder toch ook wel wat jeugdig talent. Onze jeugdwerking bestaat uit een tiental muzikantjes en regelmatig is een toestroom van nieuwe leerlingen en een doorstroom naar de ‘grote’ fanfare. De toekomst is dus verzekerd!
In de provinciale orkestwedstrijden is de fanfare geklasseerd in de afdeling uitmuntendheid.

Wat zijn onze activiteiten?
Onze fanfare organiseert heel wat activiteiten gedurende het jaar: teerfeest, kermisuitstap, optreden in de abdij, quiz, processie, opluisteren van een eucharistie-viering, …
Over onze drie hoofdactiviteiten vertellen we u graag iets meer.
Winterconcert
Voor onze fanfare is en blijft het jaarlijks muziekconcert de belangrijkste activiteit van het muzikale jaar. Naar aloude gewoonte gaan deze twee concertavonden door tijdens het eerste weekend van februari in Parochiezaal ‘Tongelhof’. Voor ons publiek is dit de ideale gelegenheid om te genieten van een afwisselend programma dat steevast twee grotere werken bevat en waaraan grondige muzikale voorbereiding aan vooraf is gegaan.
Ook is dit de kans waarop onze muzikantjes van de jeugdopleiding zich kunnen tonen. Elk jaar studeren zij een drietal werkjes in en brengen deze ten gehore alvorens de ‘grote’ fanfare op het podium plaatsneemt.
Themaconcert
Onder impuls van onze dirigent Ward Van Rompaey organiseert onze fanfare sinds enkele jaren tijdens het voorjaar een themaconcert. Thema’s die tot nu toe aan bod kwamen waren, onder andere, ‘Frankrijk’, ‘Zuiderse zoenen’ en ‘Jules Verne’. Op deze avond krijgt het visuele en omkaderende aspect extra aandacht: er worden hapjes en dranken aangeboden die aansluiten bij het thema en de zaal wordt sfeervol gedecoreerd. Vorig jaar breidden we dit evenement uit door een solistenconcert te geven in de ‘Sint-Annakerk’ van Tongerlo. We nodigden Glenn Van Looy (euphonium) uit als gastsolist. Op deze manier brengen we meer variatie in het muzikale jaar, zowel voor de muzikanten als voor onze trouwe supporters. Dit jaar gaan we de Keltische toer op. Samen met Eva Lambaerts (zang) en Luc Smits (doedelzak) brengen we 'A Celtic Dream' in een aangepast kader.
Aperitiefconcert
Op de zondagvoormiddag van het kermisweekend in juli is het kerkplein van Tongerlo het decor voor een gezellig zomerconcert. Bij het verlaten van de hoogmis kan het publiek plaatsnemen aan de vele tafeltjes die opgesteld zijn rondom een halfopen tent en worden zij getrakteerd op een aperitiefje. Onze fanfare brengt, in de schaduw van de kerktoren én paardenmolen, een twee uur durend en licht verteerbaar programma, passend bij de zomerse sfeer van een zonnige zondagmiddag.

Voor verdere informatie over de fanfare en haar activiteiten kan men terecht bij
Chris Boogers op het nummer 014 54 55 07 of u kan een mailtje sturen naar fanfare.tongerlo@telenet.be of raf.vankerckhoven@telenet.be.